rossz az emésztésemEgyre több helyen halljuk és olvassuk ezt a szót. Sokan még ma is csak annyit gondolnak róla, hogy „valami orvosi kifejezés”. Pedig lehet, hogy közülük is vannak olyanok, akik hisztamin intoleranciában szenvednek, csak nem tudják. Úgy gondolják, hogy „csak ” „megvisel az alkohol fogyasztása” vagy „nem bírom az epret”.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket!

Pedig, ha egy kicsit utána olvasnának, akkor hamar rájönnének, hogy az eper, a bor, az érlelt sajtok, a füstöltáruk, a savanyított termékek, a kakaó és a csokoládé is mind magas hisztamintartalmú élelmiszer. Fogyasztásuk az arra érzékenyeknek nem ajánlott, hiszen nagyon kellemetlen tüneteket okoznak. Az erős alhasi görcsök, puffadás, kiütések, viszkető, piros foltok a testen, a migrénes fejfájás, a fájdalmas menstruációs görcsök, az állandó orrfolyás, tüsszögés, valamint a keringési zavarok, nehéz légzés is mind tipikus tünet a hisztamin intoleranciában szenvedőknél.

Mi az a hisztamin?

A fenti felsorolásból láthatjuk, hogy nem elhanyagolható tünetekről vanhisztamin intolerancia tünetei szó. Mégis a legtöbben azt hiszik, hogy „csak” ételallergiájuk van. Ahhoz, hogy átlássuk miben más ez, először is meg kell vizsgálnunk, hogy mi is az a hisztamin. Ez egy hormon, melyet a testünk gyulladások kialakulása során fokozottan termel. Emellett külsőleg is bejuttatunk hisztamint a szervezetünkbe, táplálkozásunk során. Vannak magasabb hisztamintartalmú élelmiszerek, valamint olyanok is, amelyek ugyan kevés hisztamint tartalmaznak, de a szervezetünkben fokozzák a hisztamin termelését. Az ilyen érzékenységben szenvedőknek érdemes tehát az alacsony hisztamintartalmú táplálékokat előnyben részesíteni. Ezek kiválasztásához szakszerű segítséget nyújthat egy dietetikus, aki egyénre szabottan segít eligazodni a hisztaminok világában. Ha a hisztamin a szervezet nem képes lebontani, akkor az hamar felhalmozódik, ezzel érzékenységet, irritációt okoz. Ha a tünetek közül a fentiek közül rendszeresen tapasztalunk magunkon, akkor érdemes egy kicsit elgondolkozni és megfigyelni magunkat, hogy milyen élelmiszerek után fokozódnak tüneteink. Ha ezek magas hisztamintartalmúak, akkor valószínűleg hisztamin allergiánk van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.