Arcunk harmonikus kinézetét nagyban befolyásolja szaglószervünk mérete és alakja. Ellentétben más testrészeinkkel (példáuorrplasztika után felépülésl laposabb mell esetén, kevésbé dekoltált ruhákkal, nagyobb mintákkal, esetleg melltájékra varrt fodrokkal optikailag növelhetjük mellünk látszólagos méretét) orrunkat nem rejthetjük el. Esetleg egy profi sminkmester ismerhet olyan arcfestési technikákat, amellyel egy kicsit kisebbnek, egyenesebbnek, piszébbnek hathat szaglószervünk. A mindennapi életben azonban nagyon könnyen okozhat önbecsülési, önértékelési gondokat orrunk deformitása. Szerencsére a fejlett orvostechnológiának köszönhetően már könnyen, gyorsan és tartósan javíthatunk arcunk ezen pontján is. Sokan azonban még mindig ódzkodnak kés alá feküdni. Legjobban a kockázatoktól és az orrplasztika után felmerülő fájdalomtól tartanak.

Orrplasztika után

Az orrplasztikai műtétet követően – más plasztikai műtétekhez képest – viszonylag gyors és kevés fájdalommal jár a felépülés. Közvetlenül a műtét után 24 órás megfigyelés és intézményi bent tartózkodás javasolt. Az elbocsátó vizsgálat után, kísérő jelenlétében elhagyható a sebészet. Ezután következik az otthoni gyógyulás, melynek van néhány alapszabálya:

  • műtét után legalább 1-2 hétig tilos a hajolgatás és az orr fújása
  • 6 hétig kerülni kell a sportot, de a normális, átlagos aktivitást igénylő napi feladatok nyugodtan végezhetőek
  • az orrgipsz viselése általában 1 hétig javasolt (a beavatkozás utáni kötelező kontroll alkalmával távolítja el a műtétet végző orvos)
  • a beavatkozást követő néhány éjszakán ajánlatos kicsit felpolcolt arccal, háton fekve aludni
  • a dohányzás és az alkohol fogyasztásának mellőzése a műtét előtti és a műtét utáni hetekben hozzájárul a minél gyorsabb, könnyebb és szebb gyógyuláshoz
  • napozás 6 hétig nem ajánlott
  • forró vagy csípős ételek fogyasztását sem ajánlják a műtét után pár hétig, hiszen ezek irritálhatják a nyálkahártyát, esetleg orrváladékozást okozhatnak, mely hátráltatja a sebgyógyulást

Ha ezeket az előírásokat betartjuk, akkor pár nap alatt elmúlnak fájdalmaink és 1-2 hét pihenés után minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Megszépült és harmonikus arcunkkal egy egészen új élet veheti kezdetét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük